Na moich stronach używam technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty powiązane z portpl.com. Pragnę zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z PORTu. 

RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi strony dobryport.com. W tej informacji przedstawiam skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z moich usług. Proszę Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.

Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszego serwisu takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP lub Twoje dane w serwisie konsultacyjnym czy w innej usłudze oferowanej przez DOBRY PORT. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przeze mnie lub moich Zaufanych Partnerów na moich stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z moich usług.

Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z moich usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:

  1. Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w moim przypadku, regulamin serwisu i informacje na stronach ofertowych danej usługi. Jeśli zatem zawieram z Tobą umowę o realizację danej usługi, to mogę przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy. W przypadku, gdy zakładasz u mnie konto, to umowa o dostarczenie tego konta upoważnia nas do przetwarzania danych niezbędnych do jego zapewnienia (np. danych podanych przez Ciebie w profilu tego konta). Bez tej możliwości nie byłabym w stanie zapewnić Ci usługi, a Ty nie mógłbyś z niej korzystać.

  2. Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na moje usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania moich usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora dobryport.com w serwisie administratora (np. jeśli interesujesz się ustawieniami systemowymi i oglądasz materiały na ten temat w dobryport.com to mogę Ci wyświetlić reklamę na podobny temat).

  3. Twoja dobrowolna zgoda. Aby móc pokazać interesujące Cię oferty reklamowe (np. produktu lub usługi, których możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki mojemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane, w ramach moich usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przeze mnie lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.

Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest PORT Izabela Makowska , 14-105 Łukta, Worliny 9a - właścicielka strony internetowej dobryport.com. Pełne dane administratora możesz sprawdzić wchodząc na podstronę Kontakt. Znajdziesz tam również informację o moich Zaufanych Partnerach, czyli firmach i innych podmiotów, z którymi współpracuję głównie w zakresie administracyjnym, technologicznym koniecznym do prowadzenia serwisu i marketingowym.

Przekazywanie danych

Twoje dane będą przetwarzać PORT Izabela Makowska , 14-105 Łukta, Worliny 9a - właścicielka strony internetowej dobryport.com i Zaufani Partnerzy. Twoje dane mogą być również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez dobryport.com u Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.

Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Zaufani Partnerzy

To firmy i inne podmioty, z którymi współpracuję głównie w zakresie administracyjnym, technologicznym koniecznym do prowadzenia serwisu i marketingowym. Jeśli interesuje cię dokładna lista Zaufanych Partnerów, skontaktuj się ze mną.

Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.

  1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

  2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzani danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora.

Zgoda na przetwarzanie Twoich danych osobowych

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez podmioty z PORT Izabela Makowska-Trzeciak (strona dobryport.com) i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez dobryport.com w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez podmioty z PORT Izabela Makowska-Trzeciak (strona dobryport.com) i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „TAK” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody lub w ograniczyć jej zakres prosimy o kliknięcie w „Ustawienia zaawansowane”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz także edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym nawet wycofać ją całkowicie.
Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele podmiotów z PORT Izabela Makowska-Trzeciak. Informuję jednocześnie, iż PORT Izabela Makowska-Trzeciak w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.

Zgoda na instalowanie plików cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na moich stronach internetowych i w aplikacjach używam technologii, takich jak pliki cookie i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na moich stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach i w aplikacjach. Dzięki tym technologiom mogę zapewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji i serwowanie treści, które mogą Cię bardziej zainteresować. Pliki te pozwalają mi również lepiej badać i analizować zainteresowanie moimi stronami i treściami, które Ci serwuję. Dzięki tym analizom mogę zadbać o jakość serwowanych przeze mnie treści.

Zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych przez Zaufanych Partnerów w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych. Na podstawie tej zgody, Twoje dane, w tym zebrane informacje o Twojej aktywności na stronach internetowych, będą wykorzystywane do prezentowania Ci reklam produktów i usług naszych Partnerów biznesowych, dopasowanych do Twoich zainteresowań.

             Gabinet nr 1.

     ul. Nowowiejskiego 1/306 (II piętro)

    10-162 Olsztyn (CH INKA)

     

             Gabinet nr 2.

    ul. Szyprów 4

    81-561 Gdynia

    +48 609 185 843

    © 2020 by Izabela Makowska-Trzeciak